Το θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οι επικουρικές συντάξεις είναι όπως όλα δείχνουν ανυπέρβλητα εμπόδια γι’ αυτό και δεν υπήρξε συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα και σε συνεννόηση με την τρόικα και τους Γερμανούς θα επιδιωχθεί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξει πλήρης διάλυση της ελληνικής κοινωνίας.
«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω και θα παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ανένδοτος στον 13ο και 14ο μισθό. Δεν δέχεται επίσης τα περισσότερα από όσα προτείνει η Τρόικα για τις επικουρικές, ενώ συζητά το θέμα του κατώτατου μισθού. Δίνει επίσης τη μάχη για να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δηλώνουν στελέχη της ΝΔ.
Ο Αντ. Σαμαράς θα έχει διαρκείς συσκέψεις με το επιτελείο του για να καθορίσει την τελική στάση του, ενώ και ο Γ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει πολιτικό συμβούλιο για να πάρει τις αποφάσεις. Επίσης, στις 10.30,απόψε,σύσκεψη Καρατζαφέρη-στελεχών ΛΑΟΣ
Πέντε ώρες έμειναν κλειστές οι πόρτες πριν τις ανοίξει ο Α. Σαμαράς. Είναι γεγονός ότι από την αρχή η κατάσταση ήταν δύσκολη, ακόμη και για όσους έβαζαν κόκκινες γραμμές για χάρη του ελληνικού λαού και για την τιμή του πολιτικού συστήματος. Για τον Παπαδήμο φυσικά όλα είναι εύκολα, εντολές εκτελεί. Για τον Παπανδρέου δεν έχει σημασία να πούμε κάτι, αυτός μας έφερε εδώ, εγκλημάτησε και θα πληρώσει. Όσο για τον Καρατζαφέρη και που αναφέρουμε το όνομά του πολύ είναι. ” Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη επανάστασης από εξαθλίωση που θα κατακάψει μετά την Ευρώπη”, είπε αυτός που με τη Ντόρα και τους άλλους ψήφισαν το Μνημόνιο.
Ο μόνος που μένει να παλεύει με τους απίστευτους εκβιασμούς, με τους Τόμσεν, τους Νταλάρες και τους διάφορους ναιναίκους στην Αθήνα είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Το κάνεις Κούγκι ή όχι είναι το ζήτημα;
Η δήλωση του Λουκά Παπαδήμου αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και ουσιαστικά λέει ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερα από τον πρωθυπουργό της τρόικας, παραδείγματος χάρη μια δήλωση σαν αυτή του Σαμαρά ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διαλύσουν τη χώρα.
Όμως, αν ερμηνεύσει κάποιος τη δήλωση, είναι προφανής η εμπλοκή κυρίως στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού, λόγω της άρνησης Σαμαρά. Οι πληροφορίες μας λένε επίσης ότι θα περάσει μια μείωση του κατώτατου μισθού, στα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Πολύ δύσκολο θα μπορούσε να σωθεί η υπόθεση αυτή η οποία για τους σημερινούς εργαζόμενους δεν αποτελεί μεγάλο πλήγμα, αλλά για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ο 13ος και ο 14ος μισθός όμως αφορούν εκατομμύρια εργαζόμενους γι’ αυτό και ο κ. Παπαδήμος αναφέρει και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές κλπ). Μάλλον δε φαίνεται να γίνεται τίποτε στην υπόθεση των επικουρικών συντάξεων, ίσως να επιχειρηθεί κι εκεί μια πιο λάιτ εκδοχή της περικοπής.
Τέλος, για τις τράπεζες φαίνεται να καταλήγουν στην έκδοση κοινών μετοχών και την κρατικοποίηση, όπως έχουν ζητήσει τα κόμματα.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου