econews

Ecoweek: Με δύναμη από την Ελλάδα.
 
 
  Τι ακριβώς ήταν η Ecoweek; Πρόκειται για μία διοργάνωση 100% ελληνική, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αν και έχει φιλοξενηθεί και σε πόλεις του εξωτερικού. Η θεματική της είναι το περιβάλλον και η αρχιτεκτονική. Ειδικά φέτος το θέμα ήταν “Urban Communities & Green Architecture”. Πραγματοποιήθηκε από τις 28 Μαρτίου έως χθες, συμμετείχαν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώθηκαν workshops και ακούστηκαν προτάσεις στην κατεύθυνση των “πράσινων” αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων. 
Μία από τις ιδιορρυθμίες της διοργάνωσης ήταν το ότι γλώσσα εργασίας ήταν τα αγγλικά. Όλες οι παρουσιάσεις και οι ομιλίες έγιναν στα αγγλικά, γεγονός που ξένισε κάποιους, που θα ήθελαν να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν, για παράδειγμα, την ομιλία για τον Oscar Niemeyer, τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε την Μπραζίλια, μία πόλη που δεν υπήρχε έως τα ’50’ς. Ή την ομιλία του Diebedo Francis Kere, του αρχιτέκτονα από την Μπούρκινα Φάσο, που πλέον ζει στη Γερμανία και άνοιξε τον κύκλο των διαλέξεων της Ecoweek στο “Ολύμπιον”. 
Σημαντική ήταν η συμβολή του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Γκαίτε στην επιτυχία της διοργάνωσης, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, του ΥΠΕΚΑ, του ΥΠΕΞ και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας. 
Στην Ecoweek μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο βρετανός αρχιτέκτονας τοπίου George Hargreaves, η σουηδέζα αρχιτέκτονας Rachel Belatchew Lerdell, ο Σάκης Μεΐρ, ειδικός στην αρχιτεκτονική της ερήμου, και ο αρχιτέκτονας τοπίου Θωμάς Δοξιάδης. Κυρίως όμως τον τόνο έδωσαν οι νέοι φοιτητές και απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής. 
 
Με φόντο σκουπίδια και φυτοπλαγκτόν. Στα workshops ακούστηκαν πρωτοποριακές ιδέες, ακραίες σε κάποιες περιπτώσεις προτάσεις και τολμηρές απόψεις. Παλαιότεροι και πιο έμπειροι αρχιτέκτονες άκουσαν με ενδιαφέρον τους νεότερους, ενώ οι αλλοδαποί συμμετέχοντες έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Μία αρχιτέκτονας από το Ισραήλ μάς έλεγε πόσο ευχαριστήθηκε με την περσινή συμμετοχή της στη Μέση Ανατολή και γι’ αυτό ήρθε φέτος και στη Θεσσαλονίκη. 
Οι φοιτητές και οι νέοι αρχιτέκτονες παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις ομιλίες, όπως αυτή του Kere στο “Ολύμπιον”, αλλά και τα workshops και το συνέδριο του Σαββάτου. Καθισμένοι στα καθίσματα, σε σκαλοπάτια, ακόμη και κάτω, σε παρέες ή μόνοι, όλοι με ένα laptop, συζητούσαν, διαφωνούσαν, συνέθεταν. Εικόνες ανθρώπων με όνειρα, όραμα, που αναζητούν κάτι καλύτερο, αντίδοτο στην κρίση, την οποία δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. 
Στη διάρκεια της Ecoweek αναπτύχθηκαν οι τέσσερις άξονες στους οποίους οι διοργανωτές θέλησαν να βασίσουν την προβληματική της εκδήλωσης. Ο πρώτος άξονας ήταν ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού σπιτιού, ο δεύτερος η μετατροπή ενός υπάρχοντος κτιρίου σε οικολογικό, ο τρίτος παρεμβάσεις αρχιτεκτονικής τοπίου και ο τέταρτος ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που θα ωφελήσει μία ΜΚΟ ή τοπική κοινότητα πολιτών. 
Η μεγάλη ατυχία της Ecoweek 2011 ήταν η συγκυρία με τα σκουπίδια. Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, με τη συνέντευξη Τύπου και την ομιλία του Kere να πραγματοποιούνται στο “Ολύμπιον”, για πρώτη φορά στα χρονικά η πλατεία Αριστοτέλους ήταν τόσο βρόμικη. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να πτοεί τους συμμετέχοντες, που έμεναν στο “Electra Palace” και τριγυρνούσαν στο κέντρο με τα καρτελάκια της διοργάνωσης κρεμασμένα. Το φυτοπλαγκτόν στο Θερμαϊκό ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα. Αδικία τόσο για την πόλη όσο και για τη διοργάνωση. 
 
 
Φράγκων, Εμπράρ και πράσινο φάντασμα 
 
Την πρόκληση της “πράσινης” παρέμβασης στην αρχιτεκτονική τοπίου, σε ένα σημείο της Θεσσαλονίκης όπου το πράσινο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, αποδέχτηκαν οι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης και Bernard Cuomo και σε συνεργασία με την Παρασκευή Ταράνη συνέταξαν μία πρόταση για την περιοχή της οδού Φράγκων, την οποία παρουσίασαν το Σάββατο στο “Ι. Βελλίδης”, στα συμπεράσματα της “Ecoweek”. 
Πρόκειται για μία περιοχή με παντελή έλλειψη πρασίνου και δημόσιου χώρου, καθώς το 67% είναι χτισμένο, το 9% πεζοδρόμια και το 24% δρόμοι. Η κεντρική ιδέα είναι να πεζοδρομηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής. Τα κέντρα των περισσότερων πόλεων είναι πεζοδρομημένα, γιατί όχι και της Θεσσαλονίκης; 
Η ιδέα εξειδικεύεται με τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν δημόσιο χώρο. Η πρώτη είναι η κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” στην οδό Φράγκων. Η δεύτερη είναι στην οδό Ερνέστου Εμπράρ με τη δημιουργία πράσινων κελυφών, που αγκιστρώνονται στις όψεις δύο ενιαίων κτιρίων, καθώς και η φύτευση στα δώματά τους. Η τρίτη παρέμβαση είναι στο “πράσινο φάντασμα”, όπως ονομάζουν ειρωνικά το κουφάρι του εννιαώροφου κτιρίου, όπου άλλοτε στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα, στη διασταύρωση της Κατούνη με την Πολυτεχνείου. Εκεί η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός πράσινου κελύφους, όπως συμβαίνει σε πολλά κτίσματα στην Ευρώπη. 
Οι αρχιτέκτονες διευκρινίζουν ότι πρόκειται για εύκολες φυτεύσεις χωρίς υψηλό κόστος.

 

Στη Θεσσαλονίκη η ECOWEEK


Οικολογική και… πράσινη θα είναι η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο, Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη χρονιά διοργανώνεται στην πόλη η ECOWEEK, το αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και οικολογικό ‘happening’ σχεδιασμού…που θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα ασχοληθεί με τις αστικές κοινότητες και την ‘πράσινη’ Αρχιτεκτονική. Το συνέδριο διοργανώνει η ΜΚΟ ECOWEEK και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Στο συνέδριο και τα εργαστήρια της ECOWEEK 2011 θα συμμετάσχουν 320 φοιτητές και νέοι επαγγελματίες από 15 χώρες. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό: 
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ, ώρα: 5 μμ
Διάλεξη του βραβευμένου αρχιτέκτονα από το Βερολίνο Diebedo Francis KEREΑίθουσα: ΟΛΥΜΠΙΟΝ Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη 
ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ
Προβολή της ταινίας ‘Going for Green – Britain’s 2012 Dream’ με θέμα τις νέες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ, ώρα: 7 μμ
Ομιλία για την αρχιτεκτονική στη Βραζιλία και υπογραφή βιβλίων με ομιλητή την αρχιτέκτονα και ιστορικό αρχιτεκτονικής Στυλιανή Φιλίππου με θέμα το βιβλίο της: ‘Oscar Niemeyer: Curves of Irreverence’ (Εκδόσεις Yale University Press, 2008)
Αίθουσα: ΙΑΝΟΣ Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ώρα: 6.30 μμ
Πάνελ ομιλητών με θέμα: ‘Σχεδιάζοντας με το Κλίμα και τον Τόπο’ με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων και περιβαλλοντικών ειδικών από όλο τον κόσμο. Θα συμμετέχουν: Καθ. Ισαάκ Μείρ, αρχιτέκτονας καθηγητής Πανεπιστήμιο Ben Gurion, Emilia Costa, αρχιτέκτονας καθηγήτρια Politecnico di Milano, Benjamin Gill, σύμβουλος περιβάλλοντος της BioRegional, Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτονας τοπίου, Στυλιανή Φιλίππου, αρχιτέκτονας και ιστορικός, Αντώνης Γαβαλάς, αρχιτέκτονας και άλλοι.
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ώρα: 9 πμ
Παρουσίαση των προτάσεων που θα ετοιμαστούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων της ECOWEEK 2011.
Αναμένονται 37 προτάσεις οικολογικών κτιρίων, οικολογικών παρεμβάσεων, αρχιτεκτονικής τοπίου, μεταξύ των οποίων και προτάσεις μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Θεσσαλονίκης, που θα ετοιμαστούν σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και ειδικοί: George Hargreaves, Rahel Belatchew-Lerdell, Sara Grahn, Θωμάς Δοξιάδης, Στυλιανή Φιλίππου, Benjamin Gill και άλλοι. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ιδρυτής και Πρόεδρος της ECOWEEK αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας.
Αίθουσα: Helexpo Εκθεσιακό Κέντρο ‘Ιωάννης Βελλίδης’, Θεσσαλονίκη. 
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ώρα: 5:45 μμ
Διάλεξη της βραβευμένου αρχιτέκτονος από τη Σουηδία Rahel Belatchew-LerdellΑίθουσα: Helexpo Εκθεσιακό Κέντρο ‘Ιωάννης Βελλίδης’, Θεσσαλονίκη 
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ώρα: 6:45 μμ
Διάλεξη του βραβευμένου αρχιτέκτονα τοπίου από τη Βρετανία Αίθουσα: Helexpo Εκθεσιακό Κέντρο ‘Ιωάννης Βελλίδης’, Θεσσαλονίκης

Στηρίξτε το Ωραιόκαστρο, υποστηρίξτε την τοπική αγορά!




Με αφορμή την Ώρα της Γης και την παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή, παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

















 

Στηρίξτε το Ωραιόκαστρο, υποστηρίξτε την τοπική αγορά!












Στηρίξτε το Ωραιόκαστρο, υποστηρίξτε την τοπική αγορά!