Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου για τα σχολικά βιβλία



Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τεράστιες ελλείψεις σε σχολικά βιβλία. Αιτία η έλλειψη χαρτιού! Τα βιβλία που θα διανεμηθούν, έχουν τυπωθεί με όσο χαρτί είχε περισσέψει από τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση είναι τραγελαφική. Έτσι από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο, έτοιμοι είναι οι 15 (ποσοστό 8%), για το γυμνάσιο από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνον οι 5 (ποσοστό 3%), για το λύκειο από τους 207 τίτλους στις αποθήκες βρίσκονται οι 13 (ποσοστό 6%), ενώ για την τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26 (ποσοστό 6%).
Το υπουργείο Παιδείας πρότεινε οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι μαθητές να κατεβάσουν την ύλη από το διαδίκτυο. Ούτε στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο προχωρημένα τα πράγματα!
Η Ελενίτσα θα κατεβάζει στο laptop, στο notebook ή τέλος στο netbook της, την ύλη, και θα τη σώζει στο memory stick της. Προχωρημένα πράγματα…Όσο για τον Γιαννάκη που ζει σε χωριό και δεν διαθέτει αυτά τα καλούδια της τεχνολογίας, μάλλον θα του δίνεται, από τον δάσκαλο. η ύλη, σε (ασπρόμαυρες βέβαια) φωτοτυπίες. Με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει φωτοτυπικό μηχάνημα στο σχολείο, και να υπάρχουν, επίσης, κατάλληλος κωδικός και πιστώσεις που να επιτρέπουν την αγορά φωτοτυπικού χαρτιού στις ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθεί η ύλη για όλους τους μαθητές.
Τέτοια σφαγή στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουμε ξαναδεί.
Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, υπάρχουν κέντρα διανομής βιβλίων που δεν έχουν κανένα βιβλίο και άλλα κέντρα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί:
1) Τα ΔΣ των συλλόγων να ενημερώσουν άμεσα τους συλλόγους διδασκόντων, να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς, και να προγραμματίσουν μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ) και με τους συλλόγους γονέων, κοινές συνελεύσεις ενημέρωσης και απόφασης αγώνα, ώστε να μπλοκάρουν τη διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι’ αυτό το λόγο.
2) Τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να απαιτούν την άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.
3) Εκπαιδευτικούς και γονείς να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά.
Τέλος, αν δεν είναι πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να μην πάρουν οι μαθητές φέτος βιβλία, τότε πρέπει να αποδοθούν αμέσως ευθύνες στους αρμόδιους που οδήγησαν τα σχολεία σε αυτή την κατάσταση.
Όσο για τη συγνώμη της κ. Διαμαντοπούλου, καλά λέει ο Ελληνικός λαός, ότι από τότε που εφευρέθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Η ίδια θα πρέπει να παραιτηθεί. Μόνο έτσι θα ξεπλύνει την ντροπή της.

Ο Πρόεδρος Η. Ζιακούλης
Ο Γεν. Γραμ. Δ. Λιοτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου