Από Κώστα Ροδινό, 3 Μαρτίου 2010
Η 3η του Μάρτη του 2010, θα μείνει στην ιστορία. Ο Γιώργος Παπανδρέου Β΄ παρέδωσε τη χώρα στους γιάπηδες των Βρυξελλών. Φτάσαμε εδώ, επειδή μια ανίκανη κυβέρνηση, που σύμφωνα με τον Αλμούνια, «νόμιζε ότι θα πάει μια ευχάριστη εκδρομή», λειτουργούσε ως 15μελές!
Και σήμερα μας έδωσε και καταλάβαμε! Τα μέτρα που μας εισηγήθηκαν οι χαμηλόβαθμοι γιάπηδες των Βρυξελλών, μια περήφανη κυβέρνηση θα τα πέταγε εκεί που πρέπει: στον κάλαθο των αχρήστων!
Δε θα λύσουν το πρόβλημα. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Να μας καταστήσουν εσαεί ομήρους.
Εξηγώ:
Διόγκωση του χρέους:
Η Ελλάδα έχει τρία βασικά προβλήματα δημόσιο χρέος, έλλειμμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οι γιάπηδες των Βρυξελλών για να μειώσουν το έλλειμμα στο 3%,αυξάνουν το δημόσιο χρέος και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.Αυτό οδηγεί στη χρεοκοπία. Αν δεν αυξήσουμε την παραγωγικότητα, δεν πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, στο εγγύς μέλλον δε μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας.
Βαθειά ύφεση:
Τα εξοντωτικά μέτρα που ανακοίνωσε ο ΓΑΠ μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζουν τη ζήτηση και αυξάνουν τον κόστος παραγωγής.
Και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι αυτή είναι συνταγή ύφεσης! (Δε χρειάζεται να είναι «τεχνοκράτης» του ΔΝΤ και «εμπειρογνώμων» της ΕΕ!)
Ελλοχεύουν ακόμα δύο κίνδυνοι: Η αύξηση στα καύσιμα θα μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή, οπότε τα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές στα ράφια να παίρνουν την ανιούσα. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η αύξηση της ανεργίας. Και η συνέχεια; Αφήστε την καλύτερα! Η ύφεση θα οδηγήσει σε μειωμένους τζίρους. Οι μειωμένοι τζίροι σε λιγότερα έσοδα! Παράλληλα, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας θα οδηγήσει στην αύξηση των σχετικών επιδομάτων (άρα μεγαλύτερες δαπάνες) και μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος, άρα περαιτέρω ύφεση!
Κοινωνική ρήξη
Όλοι συμφωνούν ότι στο δημόσιο χρειάζονται περικοπές. Όμως το ποσό που θα εξοικονομηθεί με τις σημερινές περικοπές, μπορεί να βρεθεί και αλλού. Γιατί η Ε.Ε. επιμένει σθεναρά στη μείωση μισθών και συντάξεων; Αυτή η βίαιη λιτότητα θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις, θα οδηγήσει τμήματα της κοινωνίας εκτός οικονομικής ζωής και θα διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Τα μελλοντικά νέα μέτρα:
Στο κλίμα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση δε θα πετύχει τους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αν η χώρα διολισθήσει σε μια ύφεση της τάξεως του 2%, τότε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα αποδειχθούν ανεπαρκή (και ήπια!) γιατί απλούστατα άλλαξε η βάση επί της οποίας υπολογίστηκαν! Αρά μην εκπλαγείτε, αν στο τέλος Μαρτίου αρχίσει η φιλολογία για πρόσθετα μέτρα. Ύστερα; Το σενάριο θα αρχίσει ξανά!
Η ανεπάρκεια της Ε.Ε. και το 3%
Δυστυχώς η Ε.Ε είναι δέσμια του στόχου: έλλειμμα 3%. Όμως ο στόχος αυτός τέθηκε όταν η Ε. Ε ήταν σε περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Σήμερα, που τα δεδομένα άλλαξαν, έχει ξεπεραστεί! Επομένως είναι λάθος να αντιμετωπίσουμε μια κρίση με ξεπερασμένα εργαλεία!
Το δεύτερο λάθος: Οι εμπνευστές αυτών των εργαλείων, για να μας αποδείξουν την ορθότητά τους, επιμένουν στην χρησιμοποίησή τους! Σαν το γιατρό που επιμένει σ’ ένα φάρμακο, επειδή τον πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία! Αν η Αμερική το 1929, διατηρούσε έλλειμμα 3%, δε θα έβγαινε ποτέ από την κρίση! Αν η Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο διατηρούσε έλλειμμα 3%, θα ήταν ακόμα υπό ανοικοδόμηση!
Ο Ομπάμα για το 2010 προσδοκά ανάπτυξη 3.5% με έλλειμμα 11%. Με άλλα λόγια χρησιμοποιεί το έλλειμμα για να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.
Κώστας Ροδινός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου