Το πακέτο βοήθειας που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα χρειάζεται «περαιτέρω προσαρμογή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της έκτακτης συνάντησης.
Σύμφωνα με το Βloomberg, o Γιούνκερ, ο οποίος είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα περαιτέρω προσαρμογής. Αυτό πρέπει να το δούμε αναλυτικά. Όλα θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση» κατέληξε.
Στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργο συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ και ο επίτροπος Όλι Ρεν.
H επιμήκυνηση του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη επιμήκυνηση του Μνημονίου ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο του Σαββάτου- τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση.
Πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου αναφέρουν ότι το πακέτο που συζήτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του περιλαμβάνει τη συνολική αναθεώρηση του Μνημονίου με «χαλάρωση» των στόχων, ώστε η μείωση του ελλείμματος να επιτευχθεί όχι το 2014, αλλά λίγα χρόνια αργότερα.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί να εξασφαλίσει ότι η τρόικα θα καλύψει μέρος των δανειακών αναγκών του 2012 (περίπου 27 δισ. ευρώ), καθώς δεν επαρκεί το υπάρχον δάνειο και η πιθανότητα εξόδου στις αγορές απομακρύνεται.
Το κρίσιμο θέμα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, είναι τι θα γίνει με το ιδιωτικό δάνειο, δηλαδή αυτό που διακρατούν οι τράπεζες και τα Ταμεία. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει λύση εθελοντικής επιμήκυνσης.
Σύμφωνα με την Καθημερινή του Σαββάτου, η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε την επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012, δηλαδή ένα ποσό τουλάχιστον 27 δισ. από τα 35 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες.
Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση. Επιπλέον, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι νομικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν ότι μια εθελοντική επιμήκυνση δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός, άρα δεν ενεργοποιούντα τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου.
Το εσωτερικό έγγραφο του Σόιμπλε
Στο μεταξύ, όπως γράφει η Deutsche Welle ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φερόταν κατά την σύσκεψη στο Λουξεμβούργο είχε μαζί του εσωτερικό έγγραφο το οποίο προειδοποιεί για τις συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, το έγγραφο φέρεται να εκτιμά ότι υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα σήμαινε σημαντική υποτίμησή του έναντι του ευρώ μέχρι και κατά 50%, κάτι που θα εκτόξευε το ελληνικό χρέος στο 200% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό θα καθιστούσε «αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση», με λίγα λόγια η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, φέρεται να υποστηρίζει η έκθεση. Οι επιπτώσεις θα ήταν αρνητικές και στον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και φυσικά για την ΕΚΤ και τη Γερμανία που έχει συνεισφέρει με τη μερίδα του λέοντος στη διάσωση, επισημαίνει το περιοδικό.
Newsroom ΔΟΛ, Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου