Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ με καθολική υπεροχή και στα ποιοτικά στοιχεία
Δύο ακόμη έρευνες που δημοσιεύθηκαν, των εταιρειών MRB και VPRC, πιστοποιούν το σαφές προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα όμως αναδεικνύουν την καθολική υπεροχή της ΝΔ και στη λεγόμενη ποιοτική αποτύπωση των στοιχείων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης αξιολόγησης των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών στον οποίο να μην προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ. Η κατακόρυφη πτώση του ΠΑΣΟΚ όσο και της εικόνας του Γ. Παπανδρέου είναι πλέον απολύτως εμφανείς σε όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία. Συνακόλουθα, ένα ακόμα κύριο εύρημα που προκύπτει είναι η μαζική διαφωνία της κοινωνίας με την ακολουθούμενη πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της MRB η ΝΔ προηγείται κατά 3,1% του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται να προκύπτει Βουλή 6 κομμάτων, αναλυτικά: ΝΔ 33,2%, ΠΑΣΟΚ 30,1%, ΚΚΕ 9,3%, ΛΑΟΣ 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,6%, Δημοκρατική Αριστερά 2,7%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,7%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,5%, Άλλα κόμματα 5,9%. Επίσης, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της VPRC η ΝΔ προηγείται κατά 2,5% του ΠΑΣΟΚ και προκύπτει Βουλή 6 ή και οριακά 7 κομμάτων, αναλυτικά: ΝΔ 28,5%, ΠΑΣΟΚ 26%, ΚΚΕ 13,5%, ΛΑΟΣ 7%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 3,5%, Δημοκρατική Αριστερά 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 0,5%, Άλλα κόμματα 9,5%. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η σαφής ανατροπή που σημειώνεται στην παράσταση νίκης όπου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2% έναντι 18,5% του ΠΑΣΟΚ (MRB).
Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της MRB, η ΝΔ προηγείται καθολικά σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες αξιολόγησης των κομμάτων. Θεωρείται ικανότερη να διαχειριστεί όλους τους τομείς πολιτικής με μέση διαφορά 4,1 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ (16,5% έναντι 12,4%) και έχει καλύτερη εικόνα επίσης κατά 4,1% (12,6% έναντι 8,5%). Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει κεφάλι στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού (21,3% έναντι 20,4% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου) και αξιολογείται θετικότερα κατά 12,9% του Γ. Παπανδρέου ως προς τη στάση των δύο αρχηγών για τα θέματα του Μνημονίου και διαχείρισης της οικονομικής κρίσης (23,8% έναντι 10,9%).
Είναι άλλωστε σαφής η γενικότερη αποτύπωση μίας απογοητευμένης και οργισμένης κοινωνίας η οποία δηλώνει μόλις κατά 7,5% ότι μπορεί να αντέξει περαιτέρω θυσίες, συμφωνεί μόνο κατά 12,6% με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα οποία θεωρεί αναγκαία μόλις κατά 22,2%. Είναι προφανές ότι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον μαζικά το που μας έχει οδηγήσει η πολιτική του Μνημονίου και ζητούν με το ογκώδες 74,2% την επαναδιαπραγμάτευσή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου