Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πέθανε ο ήρωας Απόστολος Σάντας


Αναδημοσίευση από enet.gr

Ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σημαίας με τη σβάστικα από την Ακρόπολη και παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας.
Ο Λάκης Σάντας έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941, κατέβασε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 31 Μαΐου 1993, ο Λάκης Σάντας είχε πει: "Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη. Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας".
Ο Απόστολος Σάντας με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στην Πάτρα.
Πάντοτε ιδεολόγος και σεμνός έλεγε: "Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"".
Ο Σάντας ήρθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του το 1934. Το 1940 τελείωσε το γυμνάσιο και αμέσως εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε μετά την απελευθέρωση της χώρας.
 Το 1942εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στην ΕΠΟΝ για να καταλήξει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ όπου συμμετείχε σε πολλές μάχες και τραυματίσθηκε το 1944.
Η δράση του είναι αδιάκοπη και το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια και το 1948 εστάλη στη Μακρόνησο. Από εκεί κατάφερε να ξεφύγει για να καταλήξει στην Ιταλία και στη συνέχεια στον Καναδά, όπου θα ζήσει έως και το 1962. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1963.
Όσον αφορά στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας τον Μάιο του 1941,ο Λάκης Σάντας αναφέρεται εκτενώς, εκφράζοντας τις σκέψεις του για εκείνη τη νύχτα που καθόρισε τη υπόλοιπη ζωή του, στο βιβλίο του, που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα με τίτλο «Μια νύχτα στην Ακρόπολη... μνήμες από μία σπουδαία εποχή».
Λέει ο Σάντας στην αρχή του βιβλίου: «Σε κάποιο βιβλίο του Κίπλινγκ, ή της Περλ Μπακ - δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πότε και πού - διάβασα ότι οι γέροι Κινέζοι, όταν γεννιέται ένα καινούργιο εγγόνι τους, πηγαίνουν στο νεογέννητο και του εύχονται να ζήσει τη ζωή του σε ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές. Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα και τους συνομήλικούς μου Έλληνες. Ζήσαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές... Σε αυτά τα χρόνια, όλοι μαζί οι Έλληνες και Ελληνίδες, της λεγόμενης γενιάς του '40, ανεβάσαμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ψηλά και γράψαμε ιστορία».
Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου "Σωτηρία", που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.
Δείτε το ντοκιμαντέρ «Τη νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα» (1997) από το αρχείο της ΕΡΤ.






Ποιός θα γκρεμίσει την σημαία του Μνημονίου;







Όταν εκείνος  ο τρελός ο Λάκης Σάντας μαζί με τον Μανόλη Γλέζο, κατέβαζαν τη ναζιστική σημαία και ύψωναν την ελληνική, στο σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, τον Παρθενώνα, πιθανότατα δεν είχαν επίγνωση του μεγαλείου της κίνησης αυτής.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν μια ανάσα για την Ελλάδα, που έδωσε ελπίδα ότι υπάρχει φως στο τούνελ.
Εβδομήντα χρόνια μετά ο Λάκης Σάντας «έφυγε» από τη ζωή και ο Μ. Γλέζος αγωνίζεται από το δικό του μετερίζι για την πατρίδα. Ειδικά ο πρώτος έφυγε σεμνός, χωρίς να «κεφαλαιοποιήσει» τον ηρωϊσμό του, χωρίς να πάρει θέσεις και να διεκδικήσει μια ζωή… δημοσία δαπάνη, όπως κάνουν πολλοί από τους σημερινούς πολιτικούς μας που ούτε πως είναι η ελληνική σημαία δεν ξέρουν.
Τα λέμε όλα αυτά διότι τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη σημαία της πατρίδας ή αλλιώς το συμφέρον της, και σηκώνουν κατά καιρούς σημαίες ευκαιρίας. Άλλος σηκώνει τη σημαία του κόμματός του, άλλος του συνδικαλισμού και άλλος των μικροκομματικών συμφερόντων. Άλλος την προσωπική του σημαία που μεταφράζεται σε διορισμούς στο δημόσιο, λαμογιές με προμήθειες και άλλα κόλπα, μίζες και ότι άλλο βάλει ο νους.
Έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάλι της πατρίδας. Αφήσαμε την ελληνική σημαία στη γωνία, αφήσαμε το μέλλον της χώρας να διαχειριστούν τυχάρπαστοι πολιτικοί όλων των κομμάτων. Από την Μεταπολίτευση και μετά αυτό που κατάφεραν όλοι όσοι πήραν τις τύχες της Ελλάδας στα χέρια τους ήταν να μας κάνουν όλους να ντρεπόμαστε.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα του Μνημονίου, της χρεοκοπίας, της αποτυχίας, της φτώχειας, της υποτέλειας, της αναξιοπιστίας της χώρας. Ξαφνικά γίναμε όλοι θεατές μιας δραματικής ταινίας που παίζεται καθημερινά με τίτλο «Το καφενείον η Ελλάς, περάστε κόσμε».
Κάποιοι εδώ και μήνες σήκωσαν τη σημαία της ευκαιρίας που λέγεται Μνημόνιο και τρόϊκα. Και παρουσιάζουν αυτή τη σημαία ως ευκαιρία για την Ελλάδα, ως η μόνη λύση για το μέλλον.
Όμως, όσο περνούν οι μήνες τόσο περισσότερο ισχυρή γίνεται η αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο ότι η σημαία του Μνημονίου που κατά κύριο λόγο μας επέβαλε η Γερμανία, μοιάζει μ’ αυτή τη ναζιστική που είχε υψωθεί πριν 70 χρόνια στην Ακρόπολη.
Τραγική ειρωνεία, δυο σημαίες που μοιάζουν τόσο μεταξύ τους παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, προέρχονται από τη Γερμανία.
Το μεγάλο στοίχημα που μπαίνει πλέον είναι ποιος θα γίνει αυτή την εποχή ο Λάκης Σάντας και ποιος ο Μ. Γλέζος, να κατεβάσουν τη σημαία της κατοχής και να υψώσει την ελληνική σημαία. Κι αυτό δεν το λέμε με αυτή τη γιαλατζί πατριωτική διάθεση που κάποιοι διαλαλούν καθημερινά στα κανάλια. Δεν είμαστε πατριώτες σαν το ΛΑΟΣ που έχει πάρει… εργολαβία την αγάπη για την Ελλάδα.
Η ελληνική σημαία που πρέπει να υψωθεί από κάποιον που θα έχει όραμα θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Να δίνει ελπίδα στους πολίτες ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Ότι μπορεί να ξανακάνει θυσίες, αλλά αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο.
- Να ξαναφέρει την αξιοπιστία στην Ελλάδα. Να μπορούν δηλαδή να ταξιδεύουν οι Έλληνες στο εξωτερικό και να μην τους χαρακτηρίζουν λαμόγια και μπαταχτσήδες.
- Να ανήκει πραγματικά η Ελλάδα στους Έλληνες, χωρίς εξαρτήσεις οικονομικές και πολιτικές.
- Να επιστρέψει στην Ελλάδα το αίσθημα της φιλοξενίας, του φιλότιμου, της εργατικότητας. Όλες εκείνες οι αξίες που υπήρχαν αλλά χάθηκαν.
- Και τέλος, να πείσει τους Έλληνες ότι η οικοδόμηση μιας νέας χώρας μπορεί να γίνει από όλους μαζί. Είναι αυτό που έγραφε ο Σικελιανός στο Πνευματικό Εμβατήριο:
Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα, ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο!
Για να δούμε, θα υπάρξει κάποτε ένας νέος Λάκης Σάντας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου