Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μεγάλη Τετάρτη: Τα επτά Ευαγγέλια και μήνυμα της ημέρας






 


Σήμερα Αγία και Μεγάλη Τετάρτη η Εκκλησία, εστιάζει την προσοχή μας σε ένα πολύ σπουδαίο και προκλητικό πρόσωπο, στην πόρνη γυναίκα που άλειψε με ακριβό μύρο τα πόδια του Χριστού. Το γεγονός αυτό έγινε πριν το πάθος του Κυρίου γι’ αυτό και είναι συμβολικό. Συμβολίζει την άλειψη με μύρο του νεκρού σώματος του Χριστού. Πέρα όμως από το συμβολισμό, το γεγονός από μόνο του προκαλεί τη συνείδησή μας ακόμα και σήμερα. Πώς ο αμόλυντος και καθαρός Θεός να δέχεται τέτοια πράξη από μια ακάθαρτη γυναίκα. Μέσα από τους ύμνους μάλιστα παρουσιάζεται ο Ιούδας να σκανδαλίζεται από το γεγονός και ο υμνογράφος να τιμά περισσότερο την πόρνη παρά τον προδότη μαθητή του Χριστού. Διδάσκει το γεγονός, το πόσο ο Χριστός κρίνει διαφορετικά τους ανθρώπους από εμάς, το πώς ο Θεός κρίνει με βάση τα κρύφια της καρδίας, κρίνει σύμφωνα με το πόσο ειλικρινής είναι η μετάνοια του ανθρώπου και όχι τόσο από τα έργα ή την θέση και αξίωμά του.
Επίσης, η υμνολογία φέρνει στη μνήμη μας και τη σύγκληση του Συνεδρίου (Σανχεδρίν), δηλ. του ανώτατου δικαστηρίου των Ιουδαίων, το οποίο και αποφάσισε τη σύλληψη και την καταδίκη του Κυρίου. Επίσης, γίνεται αναφορά στην απόφαση του Ιούδα να παραδώσει τον Κύριο και στη συμφωνία του με τους αρχιερείς.



Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια κι επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου