Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

«Nαυάγιο» δημοπρασίας γερμανικών ομολόγων




«Nαυάγιο» δημοπρασίας γερμανικών ομολόγων

Στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χρήματος αποδίδει ο γερμανικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την αποτυχία πλήρους διάθεσης 10ετών ομολόγων που δημοπράτησε το γερμανικό δημόσιο, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησής τους.
Το Βερολίνο στόχευε στην άντληση 6 δισ. ευρώ αλλά τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,98% ,  διακρατώντας τίτλους αξίας 2,356 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία προχώρησε στην πώληση 10ετών τίτλων λήξεως 4 Ιανουαρίου 2022.
Το επίπεδο διακράτησης είναι περίπου 2πλάσιο του συνήθους, που κυμαίνεται περί το 20% της έκδοσης, ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να δηλώσει εάν και πότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της χώρας είχε διακρατήσει αντίστοιχο ή μεγαλύτερο ποσοστό κατά το παρελθόν.
«Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον των αγορών», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα αναχρηματοδότησης του γερμανικού χρέους.
«Αναφορικά με την ποσόστωση (ομολόγων) που διακρατήθηκε, ο επιθυμητός συνολικός όγκος θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά», καταλήγει.
«Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή» σχολίασαν αναλυτές στο Bloomberg.
«Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια» τότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προσθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου