Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Der Spiegel: Τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γερμανίας δεν είναι και τόσο υγιή…

 
 
Der Spiegel: Τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γερμανίας δεν είναι και τόσο υγιή…

Παρότι η πολιτική ηγεσία στη Γερμανία αρέσκεται να παρουσιάζει τη χώρα ως υπόδειγμα δημοσιονομικής σταθερότητας και προσαρμογής, τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν είναι και τόσο υγιή όσο θέλει η γερμανική κυβέρνηση να τα παρουσιάζει, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel.
«Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας βρίσκεται πάνω από το όριο της Ε.Ε., ενώ σε κάποια σημεία, τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ιταλίας είναι πολύ καλύτερα», υποστηρίζει το περιοδικό.
Όπως εξηγεί, η Συνθήκη του Μάαστριχ έχει θέσει ξεκάθαρους δημοσιονομικούς στόχους για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα. Οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να έχουν δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 80% του ΑΕΠ και δημόσιο έλλειμμα μεγαλύτερο από 3% του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας έχει ήδη ξεπεράσει το 80% του ΑΕΠ και αν το συγκρίνουμε με αυτό άλλων χωρών της Ευρωζώνης είναι υψηλότερο.
«Όταν υπολογίζουμε το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ, ακόμη και προβληματικών χωρών όπως η Ισπανία, παρατηρούμε ότι αυτό βρίσκεται κάτω από το 80%», τονίζει το SpiegelOnline.
«Η πολιτική ρητορεία που ακολουθούν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε αρχίζει να είναι λανθασμένη όταν υποστηρίζουν ότι η Γερμανία είναι η χώρα-μοντέλο της Ευρώπης», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Όπως σημειώνει το περιοδικό, ο πρώτος που έκρουσε δημόσια των κώδωνα του κινδύνου για τη γερμανική οικονομία ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου