Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μυαλό έχουμε;



Κάποια μέρα, με κάποιο τρόπο, η Ελλάδα θα βγεί απο την επιτήρηση», γράφει ο αμερικανός οικονομολόγος Πώλ Κρούγκμαν στο blog του. «Και τι θα κάνει για να ζήσει;»
Η απάντηση την οποία συνήθως λαμβάνει σ’ αυτή την ερώτηση είναι «τίποτα». «Τι μπορεί να εξάγει η Ελλάδα;» ρωτάνε οι επικριτές αλλά ο αμερικανός Νομπελίστας δεν συμφωνεί μαζί τους. «Η οικονομία, ακόμα και μιας μικρής χώρας, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, με πολύ περισσότερες δυνατότητες απο αυτές που μπορεί να φανούν με μια πρόχειρη ματιά...»
Προοπτικές υπάρχουν, υποστηρίζει ο κ. Κρούγκμαν. Και για του λόγου το αληθές, επιστρατεύει τις πολύ συγκεκριμένες ιδέες του τούρκου συναδέλφου του, Κεμάλ Ντερβίς, που δημοσιεύτηκαν προχθές στους Financial Times.
«Ως μέλος της Ε.Ε. και χώρα με υψηλό εισόδημα, η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της στην παραγωγή απλών βιομηχανικών προϊόντων με χαμηλούς μισθούς» γράφει ο κ. Ντερβίς. Ο τουρισμός υψηλής ποιότητας θα διατηρήσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον της χώρας και θα ενισχυθεί απο πολιτιστικές δραστηριότητες, σε συνδιασμό με την τάση των βορειοευρωπαίων να κατηφορίζουν προς τον νότο όταν βγαίνουν στη σύνταξη. Μπορούμε να γίνουμε η ευρωπαϊκή Φλόριντα, υποστηρίζει εν ολίγοις ο κ. Ντερβίς, προσφέροντας ήλιο, ζέστη και υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη στους γερμανούς και στους σκανδιναβούς συνταξιούχους (οι έλληνες συνταξιούχοι δεν αφορούν την ανάπτυξη, φαντάζομαι).
Εκτός απο τον τουρισμό, έχουμε τα πλοία και το κλίμα μας, τονίζει ο κ. Ντερβίς. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εισπράτουμε περισσότερα απο τα κέρδη της Ναυτιλίας μας και να εκμεταλλευτούμε (επιτέλους) τον Ήλιο και τον Αέρα μας. «Μακροπρόθεσμα, οι πράσινες τεχνολογίες μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντική πηγή ανάπτυξης...»
Η χώρα μας διαθέτει το υπ’αριθμόν ένα πλεονέκτημα κάθε επιχείρησης: τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία (location, location, location). Αυτό είναι το συμπέρασμα του κ. Ντερβίς και ο κ. Κρούγκμαν συμφωνεί μαζί του. «Ένα θεαματικό αρχιπέλαγος, σε θαυμάσιο κλίμα, το οποίο είναι μέρος της Ευρώπης, μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες όταν η Ελλάδα σταματήσει να κρεμάται σε έναν σταυρό απο ευρώ...»
Τοποθεσία έχουμε, λοιπόν. Και προοπτικές έχουμε. Μυαλό έχουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου