Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Λιγότερα μαθήματα, περισσότερη εμβάθυνση



Με λιγότερα μαθήματα, φροντιστηριακού τύπου ώρες και ερευνητικές εργασίες προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να κάνει το Λύκειο «ένα σχολείο βαθμιαίας εξειδίκευσης και ταυτόχρονης απόκτησης στέρεης γενικής παιδείας σε κεντρικής σημασίας γνωστικά αντικείμενα», όπως είπε  η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσιάζοντας την πρόταση για τη νέα δομή του Λυκείου αναφέρει η Καθημερινή (31/3/2011). Η πρόταση, βέβαια, παραμένει ελλιπής, καθώς δεν συνοδεύεται από τον σχεδιασμό για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, που αναμένεται να παρουσιαστεί έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους. Το σύστημα εισαγωγής θα επηρεάσει την επιτυχία της πρότασης, καθώς από το σύστημα πρόσβασης θα κριθεί τελικά πόσο θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας των μαθητών και πόσο θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι γονείς. Ενδεικτικά, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ύλη, αλλά «θα είναι εξετάσεις μέσω των οποίων θα διαπιστώνονται η συγκρότηση του μαθητή και οι κλίσεις του», όπως είπε. Από την άλλη, μελετάται το εάν η βαθμολογία της Α΄ Λυκείου θα προσμετράται στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Εάν προκριθεί αυτό, θα αυξηθεί η βαθμοθηρία των μαθητών, κάτι που συνεπάγεται ευθέως αύξηση των φροντιστηρίων. Χαρακτηριστικό, με βάση τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, η ετήσια δαπάνη των οικογενειών για φροντιστήρια είναι περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. πηγαίνουν σε φροντιστήρια και τα 300 εκατ. σε ιδιαίτερα μαθήματα.
Τα νέα στοιχεία
Πάντως, όπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, οι εξετάσεις θα διεξάγονται κεντρικά και με αδιάβλητες διαδικασίες, σε μικρό αριθμό μαθημάτων (πιθανότατα 4) και τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων. Στη Γ΄ Λυκείου το σχολείο θα κάνει προσομοίωση της εξεταστικής διαδικασίας. Οσο για τη δομή του νέου Λυκείου (παρουσιάζεται στους παρακείμενους πίνακες), που θα εφαρμοσθεί από την Α΄ Λυκείου της επόμενης χρονιάς, τα νέα στοιχεία είναι:
- Η Ερευνητική Εργασία εισάγεται ως υποχρεωτικό μάθημα και στις τρεις τάξεις. Οι μαθητές θα επιλέγουν μία ανά τετράμηνο, ενώ οι εργασίες θα γίνονται υπό την καθοδήγηση ενός ή περισσότερων καθηγητών (θα γίνει επιμόρφωση τον Ιούνιο) και θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Μία από τις εργασίες μπορεί να γίνεται στα αγγλικά. Ο βαθμός του μαθήματος θα προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των άλλων μαθημάτων.
- Στη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα επιλέγουν ανάμεσα σε δύο επιστημονικές κατευθύνσεις (θετικών και θεωρητικών επιστημών) και στη Γ΄ ανάμεσα σε τρεις.
- Η Εμβάθυνση σε μαθήματα (Μαθηματικά, Αρχαία) εισάγεται ως μάθημα στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Αποτελεί έναν τύπο φροντιστηριακών ωρών, στις οποίες οι μαθητές θα μπορούν να λύνουν απορίες ή να εμβαθύνουν στην ύλη με ασκήσεις, εργασίες.
- Στην Α΄ Λυκείου τα μαθήματα μειώνονται από 16 σε 8 και οι ώρες διδασκαλίας από 34 σε 32. Καταργούνται τα Αρχές Οικονομίας, Τεχνολογία και Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Στη Β΄ ο αριθμός μαθημάτων μειώνεται από 17 σε 12 και οι ώρες από 34 ή 35 σε 33. Στη Γ΄ τα μαθήματα μειώνονται από 16 σε 10, αλλά οι ώρες αυξάνονται από 31 σε 35 λόγω των μαθημάτων εμβάθυνσης. Στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα διαφοροποιούνται σε σχέση με σήμερα, με βάση τις τρεις κατευθύνσεις.
- Στο νέο Λύκειο δεν υπάρχουν μονόωρα μαθήματα πλην των Θρησκευτικών της Β΄. Το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό, θα ονομάζεται Θρησκεία και Κόσμος και θα έχει χαρακτηριστικά θρησκειολογίας για ζητήματα θρησκείας και ηθικής. Αντίθετα στη Γ΄ γίνεται δίωρο (μονόωρο σήμερα), αλλά επιλογής (υποχρεωτικό σήμερα).
Αναντιστοιχίες αριθμών - τελικών αποτελεσμάτων
Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι αντίστοιχα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας για τη σημερινή μορφή του Λυκείου. Συγκεκριμένα:
- Το Λύκειο έχει εκπαιδευτικούς υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης, καθώς το 34,7% έχει πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (μετεκπαίδευση, δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό).
- Το Λύκειο έχει την καλύτερη αναλογία μαθητών/διδάσκοντα (8,5:1) ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε. Ε. και του ΟΟΣΑ.
- Στην Ελλάδα λειτουργούν 1.297 Λύκεια. Αντίστοιχα, στη Φινλανδία (με πληθυσμό 5.300.000) λειτουργούν 448 μονάδες και στην Πορτογαλία (πληθυσμός 10.600.000) 822 μονάδες.
- Στην Ελλάδα υπάρχει κατακερματισμός του σχολικού χρόνου με υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθημάτων στο λύκειο (49 μαθήματα με 8 μονόωρα), ενώ στη Γαλλία τα μαθήματα είναι 26, στην Ισπανία 24, στην Ιταλία 30 και στην Κύπρο 44.
- Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα του λυκείου είναι χαμηλή. Ενδεικτικά, στον διαγωνισμό PISA-2009 του ΟΟΣΑ σε σύνολο 34 χωρών, οι Ελληνες βρέθηκαν στην 26η θέση στη Γλώσσα, στην 31η θέση στα Μαθηματικά και στην 32η θέση στις Φυσικές Επιστήμες.
Επίσης, στις Πανελλαδικές Eξετάσεις υπάρχουν μαθήματα όπου πάνω από τους μισούς μαθητές δεν ξεπέρασαν τη βάση – το 45% - 60% στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, το 40% - 50% στα Αρχαία Κατεύθυνσης, το 60% - 75% στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (55% - 65%).

Στηρίξτε το Ωραιόκαστρο, υποστηρίξτε την τοπική αγορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου