Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δείχνει ο Ζιζκάρ ντ’ Εστέν

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δείχνει ο Ζιζκάρ ντ’ Εστέν


Τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ «δείχνει» στην Ελλάδα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters προτείνει αυτήν την λύση, καθώς όπως λέει, η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες.
Επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας έχοντας ένα τόσο ισχυρό νόμισμα που δεν της δίνει τη δυνατότητα υποβάθμισής του.
«Το αν θα παραμείνει στο ευρώ ή αν θα χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για ένα διάστημα, είναι επιλογή της Ελλάδας» δήλωσε ο 85χρονος πρώην πρόεδρος. Και συμπλήρωσε: «Τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για ένα διάστημα, ή να έχει την ασφάλεια του ισχυρού νομίσματος; Η επιλογή είναι της Ελλάδας».
Εκτίμησε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα είχε διατηρήσει τη δραχμή πιθανότατα θα την είχε ήδη υποτιμήσει κατά 40-50%. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα δεχόταν έναν εσωτερικό αποπληθωρισμό της τάξης του 40% που χρειάζεται η οικονομία της χώρας.
«Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε εντός είτε εκτός ευρώ.
Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ότι θα ήταν καταστροφική η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ, ο Ντ’ Εστέν είπε πως «ο Σαρκοζί κάνει λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου