Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πόσους αγανακτισμένους χωράει ο πλανήτης;

ΠΗΓΗ:  www.nooz.gr



Πολίτες από 951 πόλεις σε 82 χώρες, από το Μανχάταν μέχρι την Τανζανία, από το Λονδίνο μέχρι τη Ν. Ζηλανδία και από την Αθήνα μέχρι τη Χαβάη, δίνουν κοινό ραντεβού με σύνθημα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή".

"Είμαστε το 99%" γράφουν τα πλακάτ των Αμερικανών του κινήματος "Καταλάβετε τη Wall Street", που επί εβδομάδες διαδηλώνουν ενάντια στην απληστία των ελεύθερων αγορών δίπλα στο "ναό του καπιταλισμού", πλάι... στην "καρδιά του κτήνους", σε ένα πάρκο λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Και αυτό προξενεί εντύπωση και ενδιαφέρον μεγάλο, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν υπάρχει κουλτούρα διαδηλώσεων και ακτιβισμού, τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε εμείς στη Γηραιά Ήπειρο. Κι όμως... Οι Αμερικάνοι έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους, το Κίνημα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις και τώρα το κάλεσμα έγινε παγκόσμιο.

Η πρεμιέρα έγινε πριν μήνες στην Τυνησία, όπου ρίχθηκε το σπέρμα που τελικά γέννησε την "Αραβική Άνοιξη". Στην Ευρώπη, οι ισπανοί Indignados αρχικώς και οι έλληνες "Αγανακτισμένοι" πήραν τη σκυτάλη. Οι συγκεντρώσεις έκαναν αίσθηση, άντεξαν για μέρες πολλές, αλλά για ποικίλους λόγους το καλοκαίρι η "μουσική" σταμάτησε.

Και τώρα οι Αμερικάνοι πήραν το λόγο και απευθύνουν κάλεσμα για μία κοινή παγκόσμια διαδήλωση- απάντηση στην οικονομική κρίση. Ο αποστολέας της πρόσκλησης δεν ήταν αναμενόμενος, αν μη τι άλλο.

Με σύμμαχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Blogs) το μήνυμα γιγαντώθηκε, η συμμετοχή πύκνωσε και οι δρόμοι του πλανήτη περιμένουν "διψασμένοι, ανοιχτοί".

Τον περασμένο Μάιο, γράφαμε εδώ στο Nooz.gr- σε μία απόπειρα να αποκρυπτογραφήσουμε τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων από τους έλληνες "Αγανακτισμένους- ότι η Αθήνα ανοίγει διάλογο με τους Ισπανούς και στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη- σε όλο τον κόσμο.

"Πρόκειται για πράξη πολιτική στην ουσία της, με βάθος και προοπτική- σε πείσμα όσων αποκαλούν τέτοιου τύπου εκδηλώσεις απολιτικές, επειδή- προφανώς- δεν τις κατανοούν ή απλώς ξεπερνούν την πολιτική τους μανιέρα και το αγκυλωμένο τους δόγμα", σημειώναμε τότε.

Δεν ξέρουμε εάν βρήκαμε στόχο, το σίγουρο είναι ότι το "Κίνημα των Παγκόσμιων Πολιτών" παίρνει σάρκα και οστά. Με την πολυχρωμία του, βασισμένο στην εγχώρια κουλτούρα ανά περίπτωση, προπαντός ειρηνικό- μα και βίαιο σε ορισμένες περιπτώσεις (Αθήνα, Λονδίνο, ηπιότερα στο Μανχάταν).

Και τώρα έχει ραντεβού. Κοινό και ιστορικό...

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζεται ο χάρτης με τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, ενώ τα σημεία των συγκεντρώσεων σημειώνονται με κόκκινες κουκκίδες.

Η κινητοποίηση στο Twitter: #O15  #OCT15  #GlobalChange

Η διεθνής της "Αγανάκτησης"

Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιταλία... Η διαδρομή του κινήματος είχε πολλούς σταθμούς και εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο.

Στην Αθήνα της έντασης και των απεργιών έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Συντάγματος. Πολλές απόπειρες των τελευταίων εβδομάδων για να αναβιώσει το "Κίνημα" απέτυχαν και για τους έλληνες "Αγανακτισμένους" η συγκέντρωση αυτή αποτελεί στοίχημα. Βέβαια, στη χώρα μας αν σε κάτι δεν υπάρχει έλλειμμα είναι οι διαδηλώσεις...

Στην Ιταλία, με κεντρικό σύνθημα το "Καταλάβετε τη Ρώμη" πραγματοποιείται το Σάββατο μεγάλη συγκέντρωση στην αιώνια πόλη, όπου αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών. Οι Ιταλοί είχαν διαδηλώσει στις αρχές του καλοκαιριού, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία. Η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και οι πομπές του Μπερλουσκόνι αναμένεται να τους δώσουν κίνητρο, με την πυξίδα να δείχνει τις όμορφες πλατείες της Ρώμης.

Προ ημερών, εξ άλλου, ομάδα ιταλών "Αγανακτισμένων", με κύριο σύνθημα "Ντροπή Τρισέ, Ντροπή Τράπεζα της Ιταλίας", διαδήλωσαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων της Τράπεζας της Ιταλίας στην Μπολόνια. Παράλληλα, μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα σε 90 πόλεις της Ιταλίας με αιχμή τις περικοπές στην Παιδεία.

Κατά το πρότυπο του κινήματος στις ΗΠΑ "Καταλάβετε τη Wall Street", χιλιάδες Βρετανοί ετοιμάζονται να δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί από το κίνημα "Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου". Το ραντεβού των διαδηλωτών είναι στην πλατεία Paternoster, κοντά στα γραφεία της Bank of America και της  Goldman Sachs.

Οι Άγγλοι δεν είχαν συνηθίσει τον πλανήτη σε ογκώδεις διαδηλώσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα το σκηνικό άλλαξε άρδην. Αρχικώς με τους αντι-καπιταλιστές στο City, μετά με τους φοιτητές και κατόπιν με τους "κολασμένους" των υποβαθμισμένων συνοικιών. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε βία.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε τουλάχιστον 28 πόλεις της Γαλλίας. Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν από τους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης και θα ακολουθήσει πορεία προς το γαλλικό χρηματιστήριο και το δημαρχείο.

Στο Δουβλίνο, διαδηλωτές προγραμματίζουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Οι διοργανωτές έχουν ζητήσει από τους διαδηλωτές να είναι "ευγενικοί" με τους τραπεζίτες που περνούν καθημερινά τις πύλες της τράπεζας, ζητώντας τους να μην τους απευθύνουν υβριστικά σχόλια. Η Ιρλανδία βρίσκεται σε καθεστώς Μνημονίου, όπως εμείς. 

Στην Πορτογαλία, τέσσερις νεαροί απηύθυναν διαδικτυακή έκκληση προς τη "Γενιά της Αβεβαιότητας" και κατάφεραν να κατεβάσουν στις πλατείες μισό εκατομμύριο "Αγανακτισμένους". Λίγες ημέρες μετά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το τέταρτο κατά σειρά πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Σόκρατες, η οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση. Τώρα στη Λισαβόνα του Μνημονίου και της λιτότητας, η πρόσκληση ανανεώθηκε.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται ακόμα και στην Ελβετία, σε διαμαρτυρία για την υπέρμετρη εξουσία του τραπεζικού τομέα.

Στο Ισραήλ οι "Αγανακτισμένοι διαδήλωσαν επί μέρες στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις με αφορμή το αυξανόμενο κόστος ζωής. Τώρα επιστρέφουν.

Διαβάστε: Η χρονιά της παγκόσμιας αγανάκτησης- Μία ανάλυση των Financial Times


"Στις 15 Οκτωβρίου, άτομα από όλο τον κόσμο θα βγουν στους δρόμους και τις πλατείες. Από την Αμερική ως την Ασία, από την Αφρική ως την Ευρώπη, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του και να απαιτήσει μια αληθινή δημοκρατία. Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία.

Οι κυβερνήσεις λειτουργούν για το όφελος των λίγων, αγνοώντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας και το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνουμε όλοι. Αυτή η ανυπόφορη κατάσταση πρέπει να σταματήσει.


Ενωμένοι σε μια φωνή, θα δείξουμε στους πολιτικούς και την οικονομική ελίτ που υπηρετούν, ότι εμείς, ο λαός, θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια των πολιτικών και τραπεζιτών που δεν μας αντιπροσωπεύουν.


Στις 15 Οκτωβρίου, θα συναντηθούμε στους δρόμους για να ξεκινήσουμε την παγκόσμια αλλαγή που θέλουμε. Θα διαδηλώσουμε ειρηνικά, θα μιλήσουμε και θα οργανωθούμε, μέχρι να το καταφέρουμε.
Ήρθε η ώρα να ενωθούμε. Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου