Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΟΙΚΑ . ΚΑΙ...ΚΟΥΡΕΜΑ 50 - 60 % ΚΑΙ...ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΩΣ ΤΟ....2030 !!!



Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί, αναφέρει στην έκθεσή της για την Ελλάδα η τρόικα, εκτιμώντας παράλληλα πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα έως το 2030.
Σύμφωνα με την τρόικα, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος απαιτείται ένα φιλόδοξο PSI και επίσημα δάνεια προς τη χώρα. Στην έκθεση της τριμερούς καθίσταται παράλληλα σαφές ότι απαιτείται βαθύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα. "Η μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους κρίνεται ζωτικής σημασίας", τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την τρόικα με ένα haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα, το χρέος θα βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Για την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 110% η τρόικα εκτιμά ότι απαιτείται haircut 60%.
Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ δεν είναι σύμφωνη σε ένα μεγαλύτερο haircut στο ελληνικό χρέος.
Nα σημειωθεί εδώ ότι η έκθεση της τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται στο σημερινό Eurogroup, όπότε και αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ ευρώ προς τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup δεν θα υπάρξει όπως είθισται συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωομάδας, J. C. Juncker.                                                                                       

Το πρώτο ερώτημα πλέον για την ελληνική οικονομία δεν είναι αν θα πτωχεύσει, αλλά με τι τρόπο θα γίνει αυτό. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα επιλεγεί οργανωμένη χρεοκοπία πότε θα πραγματοποιηθεί. Σε αυτά τα δύο ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η νέα ανάλυση του CNN για την Ελλάδα, η οποία ξεκινά με την διαπίστωση ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετή για να σώσει τη χώρα.
Τα οικονομικά δεδομένα εξελίχθηκαν χειρότερα από τις εκτιμήσεις, παρά τα σκληρά μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς της. Την ίδια ώρα η χώρα διαπραγματεύεται ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει την εμπλοκή των ιδιωτών, ενώ η εξέγερση στους δρόμους είναι δεδομένη.
Η απειλή μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία αποτελεί πλέον το ισχυρότερο κίνητρο για τους Ευρωπαίους να λύσουν το πρόβλημα. Άλλωστε οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα μεγάλο σχέδιο για την αναχαίτιση της κρίσης, καθώς έχουν καταλάβει ότι η χρεοκοπία ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης έχει πολιτικό και οικονομικό κόστος.
Ιδιαίτερα για το ίδιο το ευρώ μια χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική, γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή οικονομία ταλαντεύεται και κινδυνεύει να εισέλθει σε μια δεύτερη ύφεση. Ήδη, οι διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έχουν «κρατήσει» πίσω τη γερμανική οικονομία.
Μάλιστα, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας τα περισσότερα σενάρια προβλέπουν παγκόσμιο πανικό και μεγάλες ρευστοποιήσεις στις αγορές. Μια χρεοκοπία, μπορεί να σημάνει προβλήματα για γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που διαθέτουν μεγάλη έκθεση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναταράξεις στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.
Οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ως στόχο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, κατά την σύνοδο της G20, να έχει οριστικοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα σενάρια πολλά, αλλά κανένα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αλλάξει την ψυχολογία των αγορών. Ήδη συζητούνται ιδέες όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες και η ενίσχυση του EFSF.

ΠΗΓΗ     bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου